Nekünk, macskásoknak
Lakásban vagy szabadban jobb a cicáknak?
A Fórumszabályzat-ot itt találod!
Sziasztok!
Van egy kis problémám. Kb. egy hónapos kiscicák kerültek hozzánk, (szám szerint kettő darab). Irtó aranyosak, nagyon szeretjük őket, mégis nagyon félünk, hogy elszöknek. Kertes házban lakunk, és a szabadban szeretnénk tartani a cicákat. Sajnos nincs kerítésünk sem, bár ez nem nagyon gátolja a macskákat, de mégis... nagyon félünk, hogy a szomszéd kutyához odamennek, az meg széttépi őket. Tudnátok segíteni, hogy hogyan szoktassam a ház közelébe a cicákat?
Most az istállóban tartjuk őket. Jó nagy terük van mozogni, állandóan játszanak, de mégsem szeretném, ha örökké bezárva kéne élniük. Naponta kétszer hozom le őket ide, a teraszra játszani, és míg ott vagyok nem kóborolnak el. Bejönni viszont nem merek, mert az előző cicánknak is nyoma veszett.
Kérlek segítsetek, nagyon fontos lenne nekünk.
Előre is köszönök minden!
Eszti
Sziasztok!
Nem tudom, hová írjam meg a problémám, de nagyon szeretnék segítséget kapni!
Tegnap estére lett a lakásunkban egy egér, a párom nem hajlandó egércsapdát állítani, inkább hozott egy lakásban tartott cicát haza, amit elajándékoztak.
Ez a macska gondolom nem fogja megfogni, sosem volt kinn udvaron, mindig lakásban van, mióta él.
Az egérrel mi fog történni? Elköltözik? Vagy...? Iszonyatosan félek az egerektől, az éjszakát alvás nélkül töltöttem, sírva, egy udvarról bevitt cicával, ami folyamatosan ki akart menni és nem is foglalkozott az egérrel.
Mit tegyünk?
Köszönöm!
Szia!
Az egér irtózatosan félős állat,eszébe sem jut,hogy kárt tegyen benned.Kiköltözni nem fog,csak tavasszal(talán)a sok kis egerentyűjével.Merthogy fialni oson be.Ki kell kergetni! minél hamarabb!Aki bátrabb,annak kell kifülelni éjjel,hol mozog,mert papírból vagy amit zsákmányol,fészket akar építeni.Azután kinyitni az ajtókat,elhúzni a bútorokat és kiseprűzni.Van,hogy félelmében elájul,akkor ki kell dobni.Nem nagy kunszt,hidd el,én voltam anyám macskája,amíg a nővérem hozott egyet.Pusszancs!!Jó egerészést!!
Szia Aangi!
Nem igazán értem, hogy mi a probléma lényege. Attól még, hogy félsz az egértől, meg lehet oldani a kérdést. Egérírtó, egérfogó, stb. segítségével. Ez a legésszerűbb és legtisztább megoldás, és akár te is kiteheted. Máskülönben igen valószínű, hogy egy egérből több egér lesz.(az ilyen szintű fóbiát azért tanácsos lenne valamilyen úton kezelni, vagy megoldást keresni rá)
Az, hogy a párod úgymond megoldotta a problémát egy macska hazavitelével, elég elgondolkodtató. Mi a terve az állattal, miután megfogta az egeret? Visszaviszi az előző gazdájához? Vagy kiteszi az utcára dolga végeztével? Azzal, hogy hazavitt egy macskát egyben felelősséget is vállalt érte.
Nem kényszerítheti rá, hogy megfogja azt az egeret. Bár valószínű, hogy a vadászösztönei azért működnek az állatnak és ha meglátja, elkapja. (ilyen esetben nem szokott számítani, hogy benti, vagy kinti cica) Az én macskám se látott soha madarat, mégis gond nélkül megölte, mikor elé került egy.
És még egy kérdés: hol volt a párod, mikor az éjszakát rettegve végigsírtad? Egyszerűen otthagyott egy idegen macskával? Elég furcsa ez az egész.
Nekem lakásban van tartva a cicám. Három hónaposan került hozzánk. Akkor én magam még kicsi voltam, szüleim nem vitték el ivaertalanítani mert a gondolattól is zokogásban törtem ki hogy "a kiscicámnak felvágják a hasát". Meg szüleim ugy hallották hogy az ivartalanított macska hízásra hajlamos és a játékosságát, elevenségét is elveszti. De szerencsére ebből nem lett probléma, mivel ugye nem találkozik más macskákkal (egyszer találtam a lépcsőházba egy kandúrmacskát, a cicám épp tüzelt, de ahogy meglátta a kandúrt abbahagyta a nyávogást, fujt rá és elszaladt) Próbáltam pórázra szoktatni, de rettegett amikor kivittem a szabadba, visszamászott a dobozába:) Tehát ugy gonodlom, hogy tökéletesen érzi magát a lakásban, és egyáltalán nem vágyik arra hogy kimehessen.
Lassan viszont elköltözünk kertesházba ahol már saját lakrészem lesz és szeretnék befogadni egy kiscicát. Viszont abban már most biztos vagyok hogy nem fogom hagyni szabadon csatangolni az utcákon, inkább pórázra szoktatom, függetlenül a környéktől. Nem egyszer láttam/hallottam hogy teljesen nyugodt, zöldövezetes környéken ütöttek el kocsik a cicát, kutyák támadták meg őket, de a legszörnyűbb volt amikor azt kellett látnom hogy egy megkínzott macskatetem hever az utva egyik sarkában (hogy mit tettek vele, azt inkább nem részletezem, de egyértelmű volt hogy nem kocsi és nem is kutya volt, csakis ember tehette azt a szörnyűséget)... Amilyen emberek vannak...jobb ha én is ott vagyok sétálás közben. Arról nem is beszélve hogy olyat is láttam már hogy valami beteg "ember" gombostűkkel teleszurkált húsdarabokat hagyott az egyik környékbeli helyen ahol a kutyákat szokták sétáltatni...
Sok cicám volt, a leghosszabb ideig az élt amelyik benti-kinti volt. Éjjel bent aludt, és amikor akart bejöhetett, de wc-re kiment és sokat játszott kint. Ivartalanítva lett (kislány volt), de nem lett sem kövér, és olyan játékos maradt mint egy kölyökmacs. Ha kiscicát szeretnél nekem NYOLC kicsi keres gazdit, közülük egy ápr.28-ai vörös-fekete, három május elsejei fekete, 4 május 13-ai belőlük is kettő fekete, és kettő kékes-szürke színű. Gyönyörűek, de műút mellett lakunk, a kapu alatt már deszkákkal "torlaszolom" a veszélyes utat. És ezt a sok gyönyörűséget egy megsajnált és kétszer megetetett anyacicától, meg az ő két lányától "örököltük". Ha valakinek kell a környékben házhoz viszem. Csak állatbarátok jelentkezzenek. 0630-5739-725 Zoé
Nekünk egy sziámink van, panelban tartjuk, de ez a fajta könnyen szoktatható a pórázhoz. Hétvégeken, ha tópartra megyünk, elvisszük magunkkal horgászni, nagyon jól érzi magát. Most öt hónapos, a pórázhoz 3 hónaposan kezdtük szoktatni. Először furcsa volt neki a hám, laposkúszásban ment a lakásban, de utána rájött, ha póráz, akkor megyünk a szabadba!Aki szoktatni akarja a pórázhoz, érdemes először a lakásban rátenni a hámot pár órára, valahová kitenni a pórázát, hogy játsszon, ismerkedjen vele. Az egyébként hiperaktív macska most már békésen tűri, mikor ráteszem a hámot, mert tudja, hogy mi következik utána! Szerensére az autót is nagyon jól tűri, volt úgy, hogy úgy kifáradt a nap végére, hogy hazafelé hanyatt fekve aludt a hátsó ülésen :-)
nekem 3 cicám van panelba lakunk és nagyon jol érzik magukat el vannak látva mászokával játékkal a kinti életet az erkély jelenti számukra onnan messzire látnak a kutyusunkkal is nagyon jol kijönnek aranyosak kedvesek kis bohocok amikor simire van szükségük vagy dédelgetésre akkor jelentkeznek vagy nálam vagy a férjemnél de egyébként jol el vannak egymással szerintem mindegy hol vannak tartva lakásba kertbe csak érezzék a gondoskodást szeretet és akkor számukra minden nagyon jo üdv kati
Én mondok valamit:a póráz nagyon jó ötlet,mi is hamarosan rá fogjuk szoktatni.Az utcamacskák nem gagyik,nekem is az van,mert pontosan az utcáról hoztuk haza.Szerintem okos az aki házi koszttal eteti a macskáját,mert az enyémet is azzal etetem,meg néha márkással,és még a brokkolit is megeszi.A macskáknak kint is bent is egyaránt jó.Ivartalanítani mindenképpen kell,akármilyen kifogást is találunk.Ha átmegy előttem egy fekete macska(márpedig minden nap átmegy előttem egy fekete macska,mert a cicám fekete),nem arra gondolok,hogy úristen,most balszerencsém lesz,hanem arra,hogy egyes országokban a fekete cicukat istenítik,ezért én is(mivel az van).Ha macskádnak veszel valamilyen gyógyszert,amit meg kell egyen,vagy rá kell szórni,kenni,bizonyosodj meg róla,hogy az jó-e macskáknak.Egy macska is lehet olyan okos,mint egy kutya.Minden macska fajta egyformán aranyos.Ne bántsd a macskákat.És az utolsó:Szeresd a macskákat!
Akartam szavazni a Macska és gyerek pályázaton.
Be akartam lépni, és ezt írta ki:
Hozzáférés megtagadva
Nincs megfelelő jogosultság a lap megtekintéséhez.
Szia!
Orvosoltuk a problémát, próbáld ki légyszi! Szavazz!
A technikai kérdéseket a "Vélemények, észrevételek" fórumba írd legközelebb, az a biztos!
:-)
Üdvözlettel, és köszönjük,
Macska TV
Hali!
Szerintem a macskának jó, ha tudja, van egy biztos hely, ahol a gazdája hazavárja, és hogy van egy hely, ahol nyugodtan tud enni, aludni. De kell neki a szabadság is, különben nem macska lenne. Azonban a lakásban nevelt macskák, akik soha nem mehettek ki, nem is vágynak a kinti életre...
hali!a macskának megvan a vadászösztöne amitől nem lehet megfosztani,de van egy szerető gazdája is aki a házban van.én azt csinálom hogy hagyom este higy kimenjem a kertbe és vadásszon.amelyik macskát születésétől fogva lakásban tartják egypár évig azután kiengedik akkor nincs benne semmi általános ösztön!a macska kint is jól érzi magát!kivévé hidegben akkor én is a beengedem a lakásba.az én macskám melegebb időkben kimegy és a koszban fetreng.attól hogy a macski kint alszik és nem a lakásban,attól még tudja a macska hogy van egy gazdája aki szereti és gondoskodik róla.ha a macskát bent tartjuk sok kellékre van szükség.alom,ágy,játékok,stb.de amelyik macska kint alszik azután bemegy a házba enni aztán alszik egy kicsit aztán kimegy a szabadba.szerintem ti is tudjátok mejik az egyszerűbb és az olcsóbb megoldás ;)
Zoli!!!bocs hogy eddig nem írtam!!!szerintem egy percig ne gondolkozzatok nem fogjátok megbánni!!!(a gyerekek meg különösen)szerintem én és más is mondhatok bármit ti ráfogtok érezni a dolgokra!és az úgy lesz jó !!!(nektek és a ti cicátoknak is)!meglátod adja magát minden sok örömötök lesz benne az TUTI!!!(mindenképpen (kis )cicát vigyetek haza mert azt ugy és olyanra formálhatod amilyenre te(ti)szeretnétek!!nekem kandúrjaim voltak,mert szerintem nyugisabbak(bár tudom ez nem minden esetben igaz)!na megyek mert éhes a picim de majd még írok amint lesz időm!!!szia Anna
a feleségem attól tart, hogy állatszag lesz a lakásban, meg hogy toxoplazmózis, toxokarózis, hasonlók
azonkívül hogysok gond lesz vele
pedig nemrég Ő akart rábeszélni, hogy legyen kutyusunk - na azt én nem helyeseltem, mert azzal több a gond, tudom, volt nekem
írj, köszi, szia
ps.: középső lányom is Anna :)
Ha van mozgastere a cicanak, es foglalkozol vele, akkor nem fogja magat egyedul erezni a cica. Szerintem minden gond nelkul lehet lakasban tartani oket. Bar par dologra erdemes odafigyelni azert. Ezek a szemelyes tapasztalataim:
Legyen par jateka, csorgos-zorgos kergethetos, macskamentas... Hgyha nem vagy otthon, akkor se unatkozzon.
Ha az alom rendszeresen tisztitva van, akkor nem lesz allatszag a lakasban. A macska kulonben is nagyon tiszta allat. Neha ha megfurdetitek(2-3 havonta), az jot tesz a bundajanak, mert felfrissul. (A furdeshez mar kiskoratol erdemes hozzaszoktatni, kulonben minden egyes alkalom igazi harc lesz koztetek) :)
Erdemes rendszeresen kikefelni a szoret a macskusznak, meg akkor ha rovid szoru. Az en macskusozm imadja ha fesulom, hanyatt vagja magat mindig es dorombol. HA mar megunta, elsetal. :P
Alom tema: En minden egyes pisiles es kakilas utan eltavolitom a cicaalom azon reszet ahol elvegezte a dolgat. (Szerencsere megtalaltam vegre a megfelelo macskaalmot, ami osszetapad a hasznalt helyeken.) MIndig zacskova/alomlapattal tavolitom el, igy nem erintkezek kozvetlenul az urulekkel. Raadasul kezet mosok utana alaposan. Toxoplazmozis elkerulve ezaltal.
MIndenkepp erdemes a cicakat ivartalanitani, akar lakasban, akar szabadban vannak. Ez nem csak a mi, az o erdekuk is.
Hat roviden-tomoren ennyi jutott most eszembe, ha barmi kerdes van, nyugodtan irjatok.
Amugy nekem 2 cicam van, sajnos most csak egyikuk el velem, mert Angliaban elek jelenleg. De o nagyon jol elvan lakasban, semmi gond nincs ezzel kapcsolatban. Probalom kikuszobolni szamara azon dolgokat amik esetleg a kinti vilagbol hianyoznanak neki.
Jah, es neha kiviszem setalni, van macska hamja. :)
Helló Zoliék!!
ha ennyire nem akar a kedvesed most cicát akkor ne eröltesd rá, várj egy kicsit (puhitgasd)előbb,vagy utóbb beadja a derekát!!(REMÉLEM)!!!addig is gyüjtsd a tapasztalatokat!!különben 3lányotok van ?????biztos nagyon aranyosak!!!na most megyek sziasztok!Anna(mi soha nem voltunk betegek a cicáktól és a cicák is makk egészségesek voltak mindíg!!)így nem lehetett gond!!
perszehogy, nem erőltetem, ahogy mondtad, puhítgatom
van idő
hagyom megérni a dolgot
olvasgatok, kérdezgetek kinek milyen tapasztalata van
lehet hogy nyár elejére megérik a dolog
az alomnem terjeszt szagot
ugyanis kb. 10 éve volt egy fiu törpenyuszink - hát nagyon büdli volt, én tisztítottam
najóéjt, köszi, zoltán
Sziasztok!
Nálunk három cicus tartozik a családhoz, panelben lakunk a 3. emeleten. Nem járnak ki a cicák, de szerintem ettől függetlenül jól érzik magukat.
manojano
sziasztok
gondolkodunk hogy lesz egy macska családtagunk is a 3 gyerek mellé. lakótelepi 6. emeleti lakásban élünk. ezzel kapcsolatban érdeklődöm tapasztalt cica tulajdonosoktól ezekben a témákban:
1) van-e a cicától állatszag a lakásban ?
2) szobatisztaság, alom elhelyezése és tisztítása
3) jár ki a cicátok
4) esetleg más tapasztalat és jótanács
nagyonköszi,
zoltán
Szia Zoli!!
nekem több mint tíz évig volt (panelba)cicám mi is négyen vagyunk tesok és 2cica volt!!szerintem ne hagyd ki a gyerekek miatt se !!!!bárki jött hozzánk észre se vette hogy van állat a háznál (nem volt semmi szag!)!
alomra az én cicáim simán gond nélkül rászoktak,(közel kell rakni elöszőr a táljához ,a fekhejéhez,,,,és ha már egy párszór belement akkor akárhova rakhatod oda fog menni)nekem bevált!!!holnap még írok ha gondolod jó éjt nektek!!!
nagyon kösz a válasz
légyszi ha lesz időd, ahogy említetted holnap, írj meg mindent részletesen
jóéjt,
zoltán
Az én cicám kinti-benti. Nem nálunk lakik, mert mi egy kicsi lakásban élünk és mikor elhoztuk visszaszökött, úgyhogy egy néni gondoskodik most róla. Én mindkét tábor véleményét megtudom érteni. Akik a kintlét mellett pártolnak, azokat azért, mert a macskának tényleg kell egy bizonyos fokú szabadság. Egy ismerős néni cicája kertes házban élt élete kb. első félévében. de soha nem engedte ki a néni. Kb. fél éves korában beköltöztek a belvárosba és azóta nagyon vad lett. Viszont azokat is megértem, akik bent tartják a macskájukat, mert így biztonságosabb nekik és, ha költözésre kerül a sor könnyebb a cicát magunkkal vinni.
sziasztok én új vagyok itt, nemrég befogadtunk egy édes, fekete lánycicát, nekünk is lakásunk van. először én is sokat aggódtam, hogy hogyan fogja érezni itt magát, de úgy látom, minden rendben, rengeteget játszik a cica, persze körülötte forog a világ, és sok törődést kap.
Most, hogy hidegebb van odakint, éjjelente Bendzsó cica azzal találja magát szemben, hogy odakint fázik, idebent unatkozik.
Eredmény: félóránként ki-be járkál, és nyávog, hogy engedjem ki, engedjem be.
hihi
Ezért van nálunk a macskaajtó.
Amikor még csak 3 cicánk volt: Kb. hajnali 2-kor Micukám úgy döntött, kikéredzkedik. Felkeltem, kiengedtem, visszafeküdtem. Eltelt 10 perc, Cirmikém úgy döntött, ő is kéredzkedik. Felkeltem, kiengedtem, visszafeküdtem. Eltelt 10 perc. Ekkor Kormikám döntött úgy, hogy kimegy.
Mire elaludtam volna, megindult a csapat vissza, befelé. Ez így ment napról-napra.
Ezt megelégelve hozattunk macskaajtót Ausztriából. (Nálunk még nem lehetett kapni.)
Macskaajtó? Jó volna.
Lakótelepi kockaházban lakunk, földszinten, nyugis környék, mellettünk mindjárt a domboldal kezdődik.
Macskaközlekedés: ablakon, erkélyen. Ki-be.
Nyáron nyitva, télen a gazda mint távirányító működtetésével.
Nincs hová tenni a macskaajtót.
jellemzően macskás!
Olvasgattam a 2 tábor véleményét. Van amiben igazat adok, s van amiben nem, szerintem mindkét tábor véleményében van igazság.
Jómagam 4 cica tulajdonosa vagyok. Minden cicám utcáról befogadott, valaha kóbor cic volt. Természetesen ivartalanítva, oltva vannak. Családi házban élünk, macskaajtóval, tehát szabadon járhatnak ki-, s be.
Az én módszerem 20 éve az, hogy 6 hónapos koráig (ivartalanításig) nem engedtem ki a cicákat. Ezután már óvatosan mentek ki a házból, minden ismeretlentől félve, megijedve hazafutottak.
Legidősebb cicám 14 éves, ő egy teljesen vad cica. Háztetőn élt, 9 hónaposan, csapdával fogtuk. Megfogni, megsímogatni nem lehet. Ivartalanításon kívül nem járt orvosnál, ennek ellenére 15. évében is teljesen egészséges. A házból csak nagyon ritkán megy ki, leginkább elvégzi a dolgát, s jön vissza.
7 éves kandúrkám első perctől szökött, ablakot sem lehetett nyitni, mert már kint is volt. Ő szinte egész nap nincs itthon, csak ha hideg van.
6 éves lánycicám nemigen jár el itthonról. Ház előtti sövénynél elvégzi a dolgát, s fut haza.
14 éves Cicó cicám az utca végéről költözött hozzám. Rossz sora volt, nem kapott rendesen enni, s folyamatosan szült, kölykeit elpusztították. Ezt megelégelve "elloptam", elvittem ivartalanítani, majd haza. Kb. 2 hét elmúltával beköltözött hozzám, nálam eszik, alszik, de naponta ellátogat a régi otthonába is.
Fentiekből látni, hogy a cicák is különböző vérmérsékletűek. Van aki kiválóan elvan lakásban is, van aki folyamatosan szökik.
Szia!
Érdeklődve olvastam hozzászólásodat - csak úgy "megfújtad" a szomszéd macskáját? :-) Ebben az esetben érthető - én is így tettem volna!!!! És egyébként sosem jött rá a szomszéd? Mégiscsak egy utcában laktok!
Háááát, igen, csak úgy fogtam és elvittem az állatorvoshoz. Nem bírtam már nézni, hogy kijön az asszony 1 tál tejjel meg 1 db szárazkenyérrel, azt megmártja a tejben, s elhajítja. Ha a cica érte el a tejes kenyeret akkor evett, ha a kutya, akkor a cica éhes maradt.
Utolsó ivaros évében 4x szült, mert elpusztították a kölykeit, ezért vittem el.
Nem jött rá sosem. Azt mondjuk nem értette, hogy egyszercsak a cica már nem akart annyira hazamenni, meg az ott lakó másik cicával elkezdett verekedni.
Hamar rájött, hogy nálunk sokkal jobb dolga van, belőlem totál bolondot tud csinálni:-)
Pl. vízivás: Jön, néz rám, nyávog, elindul a fürdőszoba felé. Megyek utána, fogom a piros színű (más szín nem jó) tálat. Kiöntöm a benne lévő vizet, kisúrolom a tálat, teleengedem a kádból hideg vízzel (mosdóból engedett vizet nem issza). Leteszem elé, lekuporodom mellé, símogatás, majd ivás. Ahányszor inni akar, ezt a szertartást végig kell csinálni:-)
Egyébként nem közvetlen szomszéd, 5 házzal arrébb lakik.
A mi cicáink akkor jönnek mennek ki be amikor csak akarnak megjött a hideg persze a melegben érzik jobban magukat,úgyhogy maradnak csak a dolgukat végzik el kinnt egész nap csak bennt vannak a lakásban éjjel viszont kinyávogják magukat
Mi 2 éve találtunk a barátaim elhagyatott telkén 2 testvércicát.Nagyon megszerettük őket, ott biztonságban voltak ezidáig. Jártunk rendszeresen etetni, simogatni, becézgetni őket.A probléma csak az, hogy a telket eladták, már nem tudfunk odajárni enni adni nekik, különben is egy Rotweiler ktya lesz ott kiengedve....Szóval felhozzuk őket a lakásba, erkély van, már be is rácsoztuk. Kérdésem: vajon mennyire fogják megszokni a kinti szabad élet után,k a benti bezártságot? Nem lesz neki kín, rabság ez az egész? A szeretettel nincs probléma, kölcsönösen megvan, mármint mi is és ők is szeretnek minket.Ráadásul a gyerekek is(3) ideiglenesen felkerülnek hozzánk. Szóval TANÁCSOT SZERETNÉK KÉRNI, MI LEGYEN?.KÖSZÖNÖM!
Szia!
Én úgy gondolom, hogy példaértékű, ahogy gondoskodtok a cicákról, akiknek nagy szerencséjük van, hogy valaki befogadja őket.
Ahogy Freca is mondja, a cicák nagyon jól tudnak alkalmazkodni, és a gyerekek bizonyára biztosítani fogják számukra a kellő mennyiségű játékot
. Ráadásul, mivel ketten vannak, egymással is tudnak majd játszani, ha tudtok, szerezzetek be macskabútort is nekik.
Legyen külön kis kuckójuk, és az első napokban kaphatnak jutalomfalatokat, és sok-sok törődést, hogy hamar hozzászokjanak a lakáshoz. Ha esetleg nyugtalanok lennének, és a játék és szeretet sem használ, akkor átmenetileg lehet alkalmazni a feromonos nyugtató párologtatót, de szerintem erre nem lesz szükség. A macskaalmot is gyorsan meg fogják szokni, bár lehet, hogy eleinte meg kell mutatni nekik, mire való.
Természetesen lakásba bevitelnél nagyon fontos a külső és belső élősködőktől való megszabadítás, illetve egy alapos felülvizsgálat. Ha a 13. kerület elérhető közelségben van számotokra, akkor fel tudunk ajánlani nektek egy-egy bolhairtással egybekötött felülvizsgálatot macskadokink, dr. Balogh Béla jóvoltából. Ha szeretnétek igénybe venni, írjatok a szerkesztőségi e-mail címünkre: szerkeszto (kukac) macska (pont) tv.
Sok sikert a cicákkal!
Üdvözlettel,
Macskás Viki
Ja és még annyi eszembe jutott, hol lehet beszerezni ezt a feromonos nyugtató párologtatót, mennyibe kerül?
Szia!
Információt a feromonos párologtatóról a www.feliway.hu címen találsz, webshopokban, állatpatikákban lehet még ilyesmiket találni. Bevallom, én még nem használtam ilyesmit, mert nem volt rá szükség szerencsére, de az internetes fórumokon találtam olyan véleményeket is, miszerint nem sok hatásuk van. Minden macska más-és-más, és persze a használati utasítást pontosan követni kell. Reméljük, hogy nem lesz erre szükség a cicáknál!
Üdvözlettel,
Macskás Viki
Szia!
Köszönöm a gondoskodást!
Természetesen lesz orvosi felülvizsg. is, sajnos nem tudjuk igénybe venni a macskadokit, mert Miskolcon élek. Vasárnap hozzuk fel őket, de a dokihoz csak jövőhéten tudjuk elvinni. Ráadásul Balázst még ki is kell heréltetni, hogy nyugodjon le és ne legyen irtó büdi a lakásban.
Még kicsit a bútorok épségétől is félek, vettem kaparófát, de mi a biztosítéka annak, hogy csak azt használják. Sajnálnám a függönyöket, szőnyegeket, stb.
Ha bármi tanácsotok lenne még a témával kapcsolatban, szívesen venném. Előre is köszönöm!
A cicák nagyon alkalmazkodókészek.
Persze szeretnek csavarogni.
Hányadik emelet?
Az első emelet. Mi már gyakorlott cicatartók vagyunk, mert amíg kertes házban laktunk, ott is volt cicánk( kinti-benti), majd itt a bérházban benti, de ők kicsi koruk óta voltak a lakásban. Emilke egy szerencsétlen napon kiesett az erkélyről, ami a halálába került. ( könyöktörés?, belső vérzések, infúzók sorozata, majd nem lehetett megmenteni és el kellett altatni...)Úgyhogy most hálót teszünk az erkélyre.
Ők szerették a benti életet, ki sem mertek menni sehova.Most az aggodalmam fő oka , hogy ők voltak a telek királyai, most meg egy szűk kis élettérben kell tengetni életüket, de nem fognak fázni,( a telet egy lepukkant Renault4-ben töltötték), mindig kapnak enni, kapnak simogatást, szeretet( bár ez eddig is megvolt.
Jót mulattam a hajnali történéseken... Ez legalább olyan jó volt írásban, mint a "Simon macskája" történetek! A legjobb mindegyikben az, hogy az utolsó szóig igaz minden mozzanata! A "Simon macskája" videókat többször megnézem különösen akkor, ha már nagyon kikészít a Cicó és eléggé dühös vagyok rá... De a nagy "haragszomrád"-nak mindig nagy nevetés a vége és erről mindig a Cicó gondoskodik! Ezért lehet annyira szeretni Őket...
Rendszeres hajnali menetrend:
Készülök lefeküdni. Na, behívom a macskát.
Kimegyek az erkélyre.
- Cicaaa, gyere haza.
Semmi.
- Cicaaa!!
Sehol senki.
- Cicaaa, gyeremá!
Semmi.
Várok egy kicsit.
Semmi.
Becsukom az erkélyajtót, lefekszem, betakarózok, bemelegszem, félig elalszom.
- Nyaú!
Hát az a helyzet, hogy nem tudunk ebben a kérdésben közös nevezőre jutni és meggyőzni se fogjuk egymást. Az a legfontosabb, hogy mindenki a körülményeihez képest, a legjobb tudása szerint törődjön, szeresse, gondozza a cicáját. Nem lehet összehasonlítani egy városi emeletes ház lakásában tartott cica lehetőségeit a kertes házban tartott cicáéval. Én így látom jónak, hogy nem engedem ki a Cicót, a biztonsága mindennél fontosabb, no meg annak se örülnék, ha nem találna haza... Nem vagyunk egyformák, a körülményeink se azok, a cicáinkról nem is beszélve, úgyhogy teljesen felesleges ez a vita. Természetesen mindenki meg van győződve a maga igazáról!
Szeressük tovább a cicusokat és ne balhézzunk egymással, legalább ITT NE!!!
Most, hogy elovastam ezt a vitát, hát eléggé elbizonytalanodtam. Nekem kizárólag lakásban tartott cicám van. Nincs lehetőség kiengedni. Nincs hová menjen biztonságban, tehát: szobacica. Egész pici korától bent él, nem vettem észre nála semmilyen magatartászavart. Oltást így is kap, mert mi vihetjük be a bacikat a cipőnkkel. Teljesen kiegyensúlyozott, igyekeztünk minél ingergazdagabbá tenni a környezetet számára. Ami a pórázt illeti, próbálkoztunk vele, de egyáltalán nem tűrte meg magán, úgyhogy abbahagytuk, nem erőltettük tovább. Szerintem lehet egy cica boldog, kiegyensúlyozott, majdnem teljes életet élő egy lakásban is, ha szeretik és gondoskodnak róla! Vagy nem? Ki kéne vinni mindenáron? Ha ő nem akarja, akkor is?
Janka: nekem kint is vannak, meg bent is. éjjel mindig bent vannak, napközbe ha akarnak kimehetnek, nem tiltok meg nekik semmit. nem veszem észre hogy valami bajuk lenne. a szomszéd szobacicája viszont mindig kiszökik, őneki nem jó bent. tudják mi jó nekik és tudatják is a gazdival, csak oda kell figyelni rá.
Sziasztok. Mivel a macskám elég sokat van kint, ezért kicsit félek a bolháktól, kullancsoktól, férgektől, stb. És azt szeretném kérdezni, hogy milyen rendszerességgel nézzem/nézessem át? külsőre át szoktam nézni minden nap(van-e benne kullancs) de általában nem lehet rögtön észrevenni, mert a kullancsnak idő kell. Nah szóval, én olyan havonta szoktam megnézetni állatorvossal. Ez így jó? vagy nem elég? vagy sűrű? help please
Kérdésedet a "Kérdezd az állatorvost!" fórumba is betettük, ott a jövő héten olvashatod szakértőnk válaszát is.
Szia,
Szerintem ne nézesd át, hanem védekezz ellene!
Ha viszed a cicát rendszeresen állatorvoshoz, akkor nem hiszem, hogy nem hallottál a kullancsok és egyéb külső élősködők elleni cseppekről.
Én ezeket ajánlanám...
Ezen kívül, ha Te naponta átnézed, az szuper!
Üdv. Milu
http://nagyek.blog.hu
Örülök,hogy van ez a fórum... :) Most vettem egy kiscicát. :)Még soha nem volt cicám csak kutyám,de mivel szegényem nemrég elpusztult,(már 16 éves volt)úgy döntöttem,hogy veszek egy cicát. Most legalább felnyitottátok a szemem,köszönöm nektek!! Hozzá fogom szoktatni a pórázhoz és majd nagyokat sétálunk,és biztos,hogy majd ki lesz ivartalanítva is...Mégegyszer nagyon köszönöm azoknak,akik létrehozták ezt az oldalt és azoknak akik írtak ebbe a fórumba! :D Sziasztok!! :D
„Csak hadd rohangásszon kint a szabadban!” – kiengedni a macskát úgy, hogy nem nézted meg alaposan a környéket
Sokan gondolják úgy, hogy a macskák – mivel szabad és független lények – szenvednek a bezártságtól és a lakásban tartástól, ezért megérdemlik, hogy kiengedjük őket, hadd csatangoljanak szabadon.
Mielőtt álláspontot foglalnál a kerti vagy lakásban tartott macska vitában, gondold végig a következőket.
A macskádnak, mint minden ragadozónak, szüksége van saját vadászterületre. Ez kandúrok esetében természetesen sokkal nagyobb területet jelent, mint nőstényeknél. A saját territóriumra való igény könnyen kielégíthető vidéken, esetleg egy tanyán, de városon belül bizony súlyos problémákba ütközik, mivel az áhított területen belül még legalább 8-10 másik ház, tucatnyi másik macska, autóút, kutyák, esetleg rossz szándékú lakók, járókelők is tartózkodnak. Ez hatalmas veszélyforrást jelent macskádra nézve, beláthatod tehát, hogy nagy valószínűséggel bajba fog keveredni.
Javaslatunk: Mielőtt döntenél, hogy lakásban tartott, vagy kijárós macska lesz kedvencedből, először is nézz körbe a környéken. Vannak-e forgalmas utak? Csendesebb környék, vannak-e zöld területek, lehetséges búvóhelyek, illetve látsz-e más házimacskákat is szabadon?
Ha félted a macskád, de ugyanakkor szeretnéd is, ha néha kint lehetne a természetben, kompromisszumos megoldás lehet a macskapóráz használata.
Amennyiben kijárós lesz a macskád, oltasd évente FIP és leukózis ellen. Bár sok fórum taglalja ezen oltások rizikóit, beadni még mindig kevesebb kockázattal járnak, mintha védtelenül kitennéd cicádat ennek a két fertőző betegségnek."
Ez a mestergazdi képzés egyik levele,remélem nem baj,hogy bemásoltam,én csak le akarom zárni ezt a vitát!!Érdemes feliratkozni,mert rengeteg hasznos tanácshoz juthatsz!!
nekem kinti cicám volt "gyerek kora"ota és most bekényszerült...
annyi bolhát szedett össze amivel már nem birok!!!most bent
van a bolháival....fürdettem...fujkáltam......ezerszer és még
mindig vannak!!!!!!!!!!mivel lehet tőlük megszabadulni???????????,